Çeşitli cilt hastalıklarını ve kanser çeşitlerini tedavi etmek için kullanılan kriyoterapi nedir?

Kadın Sağlığı, Genel Sağlık hakkında merak ettiğiniz ve sormak istediklerinize buradan ulaşabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
nscckts
Site Admin
İfadeler: 46590
Mesajlar: 18528
Kayıt: 25 Ara 2022, 22:53
Konum: Gaziantep
Ruh hali:
Teşekkür etti: 2173 kez
Teşekkür edildi: 7751 kez
Burç:
İletişim:

Çeşitli cilt hastalıklarını ve kanser çeşitlerini tedavi etmek için kullanılan kriyoterapi nedir?

#1

Okunmamış mesaj gönderen nscckts »

Ciltte oluşan lekeler ve deride belirginleşen siğiller yaşam kalitesini negatif etkileyen sağlık problemleri arasında bulunuyor. Bu rahatsızlıklar, çeşitli ilaçlarla veya cerrahi prosedürlerle tedavi edilebiliyor. Siğillerden ve koyu lekelerden kurtulmak isteyen bazı insanlar, doğrudan kimyasal maddelerle etkileşime geçmek istemiyor. Ayrıca, bazı kişiler de bıçak altına yatmanın fazlasıyla korkutucu bir deneyim olduğunu düşünebiliyor. Bu düşünce ve isteğin karşısına da kriyoterapi isimli tedavi yöntemi çıkıyor. Bu yazımızda, çeşitli cilt hastalıklarını ve kanser çeşitlerini tedavi etmek için kullanılan kriyoterapiyi sizler için kaleme aldık.

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.

Kriyoterapi nedir?

Bazı nedenler sonucunda deri dokusu normal yapısını kaybedebiliyor. Cilt üzerindeki siğil ve koyu lekeler de derinin anormalleşmesini en net şekilde belli eden somut örnekler olarak biliniyor. Anormal doku tedavi edilmediği zaman derinin diğer bölgelerine yayılabiliyor. Ayrıca, bu doku insanların estetik kaygılar geliştirmesine ve ağrı hissetmesine yol açabiliyor. Bu nedenle, deride fark edilen anormalliklerin çok hızlı bir şekilde tespit edilmesi ve tedavi sürecinin planlanması gerekiyor. Kriyoterapi de bu noktada ortaya çıkıyor.

Ameliyat olmak ya da ilaç kullanmak istemeyen hastalar, kriyoterapi aracılığıyla sağlık problemleriyle vedalaşabiliyor. Kriyoterapi, anormal dokunun dondurularak çözüme kavuşturulması şeklinde tanımlanıyor. Kimyasal maddelerin doğrudan kullanımına gerek duymayan bu uygulama esnasında anormalliğin olduğu bölge donmaya yakın bir sıcaklığa getiriliyor. Doktorlar, gerekli soğukluğu yakalamak için sıvı nitrojen veya argon gazı gibi maddeler kullanıyorlar. Dondurucu soğuk sayesinde anormal dokudaki hastalığa sebep olan hücreler öldürülüyor.

Kriyoterapi, sadece anormal bölgeyi hedefe aldığı için bu bölgenin çevresindeki doku zarar görmüyor. Buna ek olarak, çeşitli cilt hastalıklarının tekrarlama riski de düşürülüyor. Ayrıca, asgari düzeyde kesiyle veya sadece püskürtme yöntemiyle uygulanan bu yöntem esnasında anesteziye de ihtiyaç duyulmuyor. Her ne kadar kriyoterapi çeşitli avantajlarla kendisini belli etse de diğer tedavi yöntemleri gibi bu uygulamanın da bazı dezavantajları bulunuyor; örneğin, hastalar bu uygulama sonrasında şişkinliklerle, yara izleriyle ve cilt enfeksiyonlarıyla karşılaşabiliyor. Kanama, kramp, ağrı, kemik kırılması, ödem ve kabuklanma gibi risklerin de göz önünde bulundurulması gerekiyor.

Kriyoterapi türleri nelerdir?
Kriyoterapi, odaklanılan rahatsızlığa göre dört farklı şekilde uygulanabiliyor. İlk yöntem, tüm vücut kriyoterapisi olarak biliniyor; tüm vücut kriyoterapisinde -129 ve -184 °C arası bir sıcaklığa sahip kriyojenik odalar kullanılıyor. Hastalar, baş kısımları soğuk odanın dışında kalacak şekilde odaya giriş yapıyorlar. Aşırı soğukla tedavi süreci, vücudun baş bölgesi dışındaki bölgelerine odaklanarak başlatılıyor.

İkinci yöntem soğuk suya daldırma olarak biliniyor. TikTok başta olmak üzere pek çok sosyal medya platformunda buzlu su odaklı rutinler paylaşılıyor. Rutin haline gelen bu trendlerde insanlar genellikle şişikliği azaltmak adına suratlarını belirli bir süre buzlu suyun içinde bekletiyorlar. Soğuk suya daldırma uygulaması da bu trendlere oldukça benziyor. Bu uygulama için hastalar bir buz banyosunun veya soğuk duşun içinde 5-15 dakika boyunca bekliyorlar. Bu yöntem, genellikle egzersiz sonrası ortaya çıkan ağrıları iyileştirme amacıyla tercih ediliyor.

Burkulma, kırılma ya da yaralanma gibi durumlar için de kriyoterapinin buzlu hali kullanılıyor. Bu rahatsızlıkların hissedildiği bölgelere buz uygulanıyor. Bu yöntemin altında buzun ağrıyı, iltihabı ve şişkinliği yatıştırıcı etkisi yatıyor.

Kriyocerrahi olarak bilinen son yöntemde anormal doku sıvı nitrojen veya argon gazı ile donduruluyor. Bu cerrahi uygulama, genellikle siğil gibi daha ciddi sağlık problemleri için tercih ediliyor.

Kriyoterapi hangi durumlar için uygulanır?
Günlük hayata entegre edilebilen kriyoterapi, egzersiz sonrası ağrılardan kansere kadar pek çok hastalık için uygulanabiliyor. Bu tedavi, siğil, cilt etiketleri ve koyu lekeler gibi cilt hastalıklarını iyileştirmek adına doktorlar tarafından öneriliyor. Ayrıca, kemik kanseri, rahim ağzı kanseri, karaciğer kanseri, prostat kanseri, kireçlenme ve retinoblastom gibi hastalıklar için de kriyoterapi tercih edilebiliyor.

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.
0


Her insan yapmadığı tüm iyiliklerden sorumludur.

Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj