Sağlığa zararlı kumaş türleri

Kombin önerileriniz, paylaşmak istediğiniz indirim haberleri için burayı kullanabilirsiniz...
Kullanıcı avatarı
nscckts
Site Admin
İfadeler: 46590
Mesajlar: 18528
Kayıt: 25 Ara 2022, 22:53
Konum: Gaziantep
Ruh hali:
Teşekkür etti: 2173 kez
Teşekkür edildi: 7751 kez
Burç:
İletişim:

Sağlığa zararlı kumaş türleri

#1

Okunmamış mesaj gönderen nscckts »

Hangi kumaşlar insan sağlığını tehdit ediyor?
Bazı kumaş türleri, içerdikleri kimyasal maddelerden ötürü kötü kokuya sebep olabiliyor. Ayrıca, ciltte döküntü ve mide bulantısı gibi durumlar da bu kumaşlar yüzünden açığa çıkabiliyor. Şimdi, hem gündelik hayatı hem de insan sağlığını böylesine negatif bir şekilde etkileyen kumaş türlerini sizlere açıklamak istiyoruz.

1. Naylon
Neredeyse sürekli üzerimizde olan pek çok parça ham maddesi petrol olan naylondan üretiliyor. Çoğu iç çamaşırında ve çorapta bulunan bu kumaş türü, ucuz maliyetli ve dayanıklı olmasından dolayı ön plana çıkıyor. Her ne kadar naylon dirençli bir kumaş olsa da insan sağlığına fazlasıyla hasar veriyor. Bu kumaştan üretilen kıyafetler, teri ememediği için kötü kokuya neden oluyor. Kötü kokuyla birlikte, naylon yüzünden cilt enfeksiyonları ortaya çıkabiliyor. Ayrıca, farklı kimyasallarla boyanan naylonun ciltte tahrişe yol açtığını belirtmek istiyoruz.

2. Rayon
Viskon olarak da bilinen rayon, ipek gibi yumuşacık olmasıyla kendisini gösteriyor. Bu kumaş türü, yumuşaklığı ve ucuzluğu sayesinde sıkça tercih edilse de uzun vadede sağlığa büyük zararlar veriyor. Bu zararların arasında kas ağrısı, mide bulantısı, kusma, göğüs ağrısı ve baş ağrısı gibi durumlar yer alıyor. Sadece insan sağlığına zarar vermekle kalmayan rayon, aynı zamanda çevre kirliliğine de yol açıyor. Bu kumaşın üretim sürecinde kimyasal olarak odun hamurundan dönüştürülen selüloza yer veriliyor ve bu süreç doğanın kirlenmesine yol açıyor. Yıkamaya dayanıklı olması için sülfürik asit, aseton, amonyak ve kostik soda ile işlemden geçirilen rayon, spor giyimden dış giyime kadar pek çok parçaya dahil oluyor.

3. Polyester
Uzmanlar, en popüler kumaşlar arasında yer alan polyesterin en tehlikeli kumaş türü olduğunu belirtiyor. Bu kumaş, içeriğinde naylon ve plastik gibi insan sağlığı için fazlasıyla zararlı olan maddeleri barındırıyor. Polyesterden üretilen giysiler, derinin nefes almasını engelliyor ve çeşitli enfeksiyonlara yol açıyor. Gribe bile sebep olabilen bu kumaş, beraberinde farklı kadın hastalıklarını ve egzama gibi cilt problemlerini getiriyor. Ayrıca, çeşitli çalışmalar polyester iç çamaşırları yüzünden sperm sayısının ve hareketliliğinin azaldığını kanıtlıyor. Bununla birlikte, sağlık profesyonelleri tarafından polyesterin anne adaylarının düşük yapmasına neden olduğu da ifade ediliyor.

4. Akrilik
Akrilik kumaş, akrilonitril isimli organik bileşikten üretiliyor ve bu bileşik kanserojen madde sınıfında yer alıyor. Akrilikten yapılan kıyafetler giyildiği zaman kumaştaki akrilonitrilin bir kısmı cilt tarafından emiliyor. Bu durum sonucunda da kanser olma riski hızla yükseliyor. Bu tür, aynı zamanda mide bulantısı, baş dönmesi, baş ağrısı, nefes alırken güçlük yaşama ve kas güçsüzlüğü gibi durumlara da yol açabiliyor. Ayrıca, akriliğin insan sağlığına verdiği hasarı çevreye de yansıttığını vurgulamak istiyoruz. Uzmanlar, bu kumaşın üretim sürecinin çevre kirliliğinin en büyük sebeplerinden biri olduğunu belirtiyor.

Hangi kumaşları tercih etmelisiniz?

Yukarıda bahsettiğimiz zararlı türlerden uzaklaşıldığı zaman çok fazla kıyafet seçeneği kalmayacağını düşünebilirsiniz. Her ne kadar pek çok kumaş insan sağlığına ve doğaya zarar verse de insanı ve çevreyi koruyan kumaş çeşidi de oldukça fazla. Eğer hem çevreyi hem de kendinizi korumak istiyorsanız pamuk, kaşmir, ipek, keten, bambu ve merinos yününden yana tercih yapabilirsiniz. Bu kumaşlar, hem derinin nefes almasına olanak tanıyor hem de ciltte pürüzsüzlük hissini beraberinde getiriyor. Başta iç çamaşırları olmak üzere, kombinlerinizi tamamlayacak parçaların bu kumaşlardan üretilip üretilmediğine dikkat etmelisiniz.
1
1 Resim


Her insan yapmadığı tüm iyiliklerden sorumludur.

Cevapla